Χαμομήλι – Μάθε τα κρυφά οφέλη του!

Ένα μεγαλειώδες θεραπευτικό βότανο, συνώνυμο της καθαρότητας, της αθωότητας και της τρυφερότητας. Ένα βότανο που εκπέμπει φως και χαρά. Αυτό το μικρό και ταπεινό φυτό, που φύεται κατά προτίμηση σε άγονα και ταλαιπωρημένα εδάφη, ανήκει στους θεραπευτές της γης της ίδιας.

Νιώσε ασφάλεια

Το χαμομήλι μας προσφέρει ένα συναίσθημα ασφάλειας και ζεστασιάς, «ενισχύει το εσωτερικό μας φως», είναι σαν να μας λέει: «χαλάρωσε, ησύχασε, αφέσου» κι αυτό το πετυχαίνει με μια γλυκύτητα και με μια ζεστασιά.

Όταν είμαστε σε υπερένταση όλα βιώνονται σε υπερβολή! Είναι σαν να βλέπουμε, να ακούμε, να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας -αλλά και μέσα μας- με έναν μεγεθυντικό φακό. Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε ευάλωτοι, να γινόμαστε δυσανεκτικοί, ανυπόμονοι και εριστικοί. Σε σωματικό επίπεδο η υπερένταση δημιουργεί τοξίνες και στην συνέχεια φλεγμονές και σπασμούς.

Το χαμομήλι μειώνει την υπερένταση του νευρικού συστήματος και λύει τον σπασμό, όπου και να βρίσκεται αυτός. Eίναι βότανο αντιφλεγμονώδες, σπασμολυτικό, χαλαρωτικό, επουλωτικό, αντιμυκητιακό, αντιβακτηριδιακό, μειώνει τις τοξίνες που παράγουν τα βακτηρίδια, μαλακώνει τις βλεννογόνους και αναζωογονεί τις αναπλαστικές ιδιότητες της επιδερμίδας.

Είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο στην υπηρεσία του γυναικείου οργανισμού, και των παιδιών, εξ ου και η ονομασία matricaria, (matrix, στα λατινικά: μήτρα).

Chamomilla Recutita ή Matricaria Chamomilla ή Matricaria Recutita

Τρεις ονομασίες για το ίδιο φυτό και 40 είδη στο γένος matricaria, ότι πρέπει για να μπερδευόμαστε! Ευτυχώς που το γνήσιο χαμομήλι, έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, που το ξεχωρίζει από όλα τα άλλα, παρόμοια του γένους του.

Στο γνήσιο χαμομήλι, το κίτρινο κεφαλάκι είναι μέσα κούφιο

Το χαμομήλι, είναι φυτό μονοετές και έχει μικρό ριζικό σύστημα. Ανάλογα με το έδαφος και την υγρασία, φτάνει τα 20 έως και τα 50 εκατοστά. Τα άνθη του είναι σύνθετα, αποτελούνται δηλαδή από μια σειρά με οριζόντια λευκά πέταλα και από ένα φωτεινό κίτρινο κεφαλάκι.

Όταν το ανοίξουμε στα δύο, βλέπουμε μια μικρή σπηλιά. Αυτό του το χαρακτηριστικό, έδινε στους μακρινούς μας προγόνους την -σωστή- πληροφορία ότι, το χαμομήλι είναι θεραπευτικό για τα όργανα του σώματος που είναι «κούφια», όπως το στομάχι και η ουροδόχος κύστη.

Χαμομήλι

Ένα φυτικό φάρμακο του παρελθόντος με λαμπρό μέλλον

Το σημαντικότερο θεραπευτικό στοιχείο του χαμομηλιού είναι το αιθέριο έλαιο του, το οποίο έχει μπλε χρώμα και σύνθετη δομή. Η δράση του και το χρώμα του, οφείλονται στο χαμαζουλένιο και το α-Bisabolol. Επίσης περιέχει φλαβονοιδή, κουμαρίνες, λίγο σαλικυλικό οξύ, ρετσίνι με φυτοστερίνες, σεσκιτερπένια (matricin), λακτόνες κ.ά. Ο συνδυασμός όλων αυτών των συστατικών, είναι που κάνει το χαμομήλι ένα τόσο ιδιαίτερα δυνατό θεραπευτικό βότανο.

 • Είναι βότανο αντιφλεγμονώδες, σπασμολυτικό, χαλαρωτικό, επουλωτικό, αντιμυκητιακό, αντιβακτηριδιακό, μειώνει τις τοξίνες που παράγουν τα βακτηρίδια
 • Το λάδι του χαμομηλιού έχει αναπλαστική δύναμη, φροντίζει την υγεία του δέρματος, του δίνει ζωντάνια και αναζωογονεί τις αναπλαστικές ιδιότητες της επιδερμίδας
 • Μαλακώνει τις βλεννογόνους
 • Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε φλεγμονές και σπασμούς του αναπνευστικού, φλεγμονές του πεπτικού, της ουροδόχου κύστεως, και του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
 • Μειώνει την υπερένταση του νευρικού συστήματος και λύει τον σπασμό, όπου και να βρίσκεται αυτός
 • Υπερευαισθητοποίηση – ερεθισμός νεύρων: νευραλγίες, ρευματικοί πόνοι των αρθρώσεων και των μυών, λουμπάγκο
 • Υπερδιέγερση, αϋπνίες παιδιών, πόνοι οδοντοφυΐας
 • Αιδιοκολπίτιδες, ουρολοιμώξεις, δυσμηνόρροια, μητρορραγία, εντερικές ενοχλήσεις και στην εγκυμοσύνη
 • Πεπτικό σύστημα του παιδιού: κολικοί, σπασμοί, δυσκοιλιότητα, αλλά και διάρροια, αέρια και γενικώς πονάκια στην κοιλιά. Ρίχνει τον πυρετό και μειώνει τον πόνο της ωτίτιδας
 • Έχει βακτηριοστατικές ιδιότητες, (σταφυλόκοκκος aureus και στρεπτόκοκκοι), επίσης, η ιδιότητα του να εξουδετερώνει τις τοξίνες που παράγουν τα ίδια τα βακτηρίδια, το κάνει ιδιαίτερα χρήσιμο σε όλες τις λοιμώξεις
 • Γαστρίτιδα, έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου. Ρυθμίζει την παραγωγή των πεπτικών ενζύμων και δρα κατά του ελικοβακτηριδίου (Helycobacter pylori)

Έλαιο Χαμομηλιού Ευ Ζην®
Απαλή φροντίδα για τη μαμά και το παιδί

Το Έλαιο Χαμομηλιού της σειράς THERA του Ευ Ζην® παρασκευάζεται με πολύ αγάπη και προσοχή στην Πελοπόννησο. Το χαμομήλι μαζεύεται την κατάλληλη στιγμή, ανάλογα με τις φάσεις της σελήνης, στο Μαίναλο και στα γύρω βουνά. Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται είναι βιολογικό αγουρέλαιο ψυχρής έκθλιψης και η επεξεργασία γίνεται πάντα στο χέρι και σε μικρές ποσότητες σε γυάλινα δοχεία. Το αιθέριο έλαιο του φυτού, ενώνεται σιγά-σιγά με το λάδι της ελιάς και στο τελικό αποτέλεσμα έχουμε τόσο τα οφέλη του χαμομηλιού όσο και του λαδιού!

Το αιθέριο έλαιο του φυτού, ενώνεται σιγά-σιγά με το λάδι της ελιάς και στο τελικό αποτέλεσμα έχουμε τόσο τα οφέλη της ρίγανης όσο και του λαδιού!

Το λάδι του είναι εξαιρετικό για εξωτερική και εσωτερική χρήση.

Εξωτερική χρήση: κομπρέσες ή εντριβές, ανάλογα με την περίπτωση, σε όποιο σημείο του σώματος νιώθουμε πόνο, υπάρχει φλεγμονή, πληγή ή σπασμός. Το λάδι του χαμομηλιού φροντίζει την υγεία του δέρματος, μειώνει την πιθανότητα προσβολής του από μύκητες και βακτηρίδια και του δίνει ζωντάνια και αναπλαστική δύναμη. Μαζί με βαλσαμόλαδο είναι ό, τι καλύτερο για την φροντίδα τραυμάτων και μετεγχειρητικών ουλών.

Eνδείκνυνται και για τον καθαρισμό του προσώπου με τη μέθοδο του oil cleansing, που δεν διαταράσσει την υδρολιπική ισορροπία της επιδερμίδας.

Εσωτερική χρήση: μπουκώματα για στοματίτιδα, ουλίτιδα. Γαργάρες για τις ερεθισμένες αμυγδαλές.

Πρωί με άδειο στομάχι -ακόμα καλύτερα ξαπλωμένοι- μια κουταλιά της σούπας επουλώνει και μαλακώνει την βλεννογόνο του στομάχου όταν υπάρχει γαστρίτιδα ή έλκος. Δρα καταπραΰντικά όταν υπάρχουν αιμορροΐδες.

Έλαια Βάσης «ευ ζην»

Τα έλαια βάσης THERA του «ευ ζην» παρασκευάζονται από άγρια βότανα που συλλέγονται  στην ορεινή Αρκαδία.
Η συλλογή γίνεται σε ακαλλιέργητα εδάφη μακριά από αγροτικές δραστηριότητες, την σωστή εποχή ωρίμανσης και σε μεγάλο υψόμετρο, με ήπια μέσα που δεν βλάπτουν τα φυτά και πάντα στη σωστή ώρα της ημέρας, σε σχέση με την ευνοϊκότερη φάση της Σελήνης.
Το ψυχρής έκθλιψης ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας κάθε χρονιά διαλεγμένο από τα καλύτερα ελαιόλαδα της Ελλάδος.
Η επεξεργασία γίνεται πάντα στο χέρι και σε μικρές ποσότητες σε γυάλινα δοχεία 3 λίτρων.
Το έλαιο χαμομηλιού, όπως και όλη η σειρά ελαίων βάσης THERA του «ευ ζην», παρασκευάζονται με άγρια βότανα σε χλωρή μορφή που προστίθενται στο ελαιόλαδο μόλις συλλεχθούν.  Σύμφωνα με έρευνες, τα έλαια βάσης που παρασκευάζονται με χλωρά βότανα, αποδίδουν το 100% των ιδιοτήτων που μπορούν να δώσουν, σε αντίθεση με τα περισσότερα λάδια του εμπορίου που γίνονται με αποξηραμένα βότανα και αποδίδουν μόλις το 50%.
Το «ευ ζην», έχοντας πάντα ως γνώμονα την υψηλότερη δυνατή ποιότητα όσον αφορά τις πρώτες ύλες, τον τρόπο επεξεργασίας τους και τις σωστές συνθήκες εμφιάλωσης και συντήρησης, δεν χρησιμοποιεί κανένα συντηρητικό ή άλλο χημικό πρόσθετο.

Η Μαριλένα Μοσχούτη είναι ολιστική θεραπεύτρια (Heilpraktiker). Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε τη θεραπευτική τέχνη στο Βερολίνο. Εργάστηκε στο Βερολίνο και αργότερα και στην Αθήνα. Σήμερα ζει στον Ωρωπό όπου καλλιεργεί τη γη και παράγει. Παράλληλα γράφει ιστορίες και παραμύθια για βότανα και δίνει σεμινάρια βοτανολογίας στην Αθήνα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και το Βερολίνο.

X