Προστατίτιδα, υπερπλασία και ρευματισμοί – Αίτια και λύσεις

Πριν από 900 χρόνια, τους ανθρώπους ταλαιπωρούσαν πολλές παθήσεις, που σήμερα εξακολουθούν να είναι το ίδιο επίκαιρες. Οι ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος και οι παθήσεις του προστάτη όπως η προστατίτιδα ήταν και είναι χρόνια μάστιγα για την υγεία. Έχοντας ως βάση τα δύο κλασικά έργα της Hildegard von Bingen, Physica και Causae et Curae, τα Εργαστήρια Ratioars έχουν αναπτύξει μια σειρά τυποποιημένων προϊόντων. Τα σκευάσματα αυτά διακρίνονται για την απλή εφαρμογή τους και την αποτελεσματικότητά τους.

Ρευματισμοί

Η Hildegard von Bingen δεν περιορίστηκε στο να περιγράψει τις μεθόδους θεραπείας νόσων του μυοσκελετικού συστήματος, αλλά διέκρινε και τα αίτιά τους. Έκανε λόγο για τον κύκλο ρευματικών μορφών. Στον κύκλο αυτό, ξεχώρισε τρία βασικά είδη ρευματικών παθήσεων: Μία εκ γενετής αδυναμία του μυοσκελετικού συστήματος, κατά την οποία οι τένοντες, ο μυϊκός ιστός και οι αρθρώσεις δεν αναπλάθονται αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν φθορές. Μία δεύτερη οποία οφείλεται σε διαταραχές του μεταβολισμού για παράδειγμα, τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος. Εδώ, τα βλαβερά προϊόντα του μεταβολισμού συσσωρεύονται στο μυοσκελετικό σύστημα και οδηγούν σε σοβαρές φλεγμονές. Τέλος, το μυοσκελετικό σύστημα μπορεί να δεχθεί επίθεση από το ανοσοποιητικό και μέσω αυτοάνοσων αντιδράσεων να προκαλέσει σε αυτό μόνιμες φλεγμονές και μακροχρόνιες βλάβες.

Η Hildegard προτείνει για κάθε μία από τις μορφές αυτές διαφορετική και συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο.

Ομάδα 1 – Προδιάθεση του οργανισμού

Για την πρώτη ομάδα, όπου το κύριο πρόβλημα είναι η προδιάθεση του οργανισμού, δίνει μια θεραπεία που καθυστερεί τον προοδευτικό εκφυλισμό. Για τον σκοπό αυτό, προτείνει σκευάσματα, τόσο για λήψη από το στόμα όσο και για εξωτερική εφαρμογή, που «χτίζουν» τις αρθρώσεις και τους τένοντες. Σε φλεγμονές των αρθρώσεων και πόνους, συνιστά την αλοιφή Artemisia Absinthium. Σε προβλήματα στους τένοντες, προτείνει ένα ειδικό εκχύλισμα από Artemisia Abrotanum, που το εφαρμόζουμε τοπικά. Και τα δύο προϊόντα έχουν γρήγορα αποτελέσματα όταν εφαρμόζονται τακτικά. Χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία και από αθλητές, είτε προληπτικά είτε σε περιπτώσεις τραυματισμού.

Για λήψη από το στόμα, η Hildegard προτείνει ένα σκεύασμα που έχει ως βάση το φυτό Lemna, ή «φακή του νερού». Αυτό δρα ως αντιφλεγμονώδες και βοηθάει στην ανάπλαση του μυϊκού ιστού.

Για τα εξογκώματα στις αρθρώσεις συνιστά τη λήψη χόνδρου καρχαρία, ένα δοκιμασμένο σκεύασμα με ταχεία δράση.

 • Shark Cartilage
  35.10
 • Lemna
  39.7068.00

Ομάδα 2 – Διαταραχές του μεταβολισμού

Σε περιπτώσεις ρευματισμών που οφείλονται σε διαταραχές του μεταβολισμού, όπως η αρθρίτιδα, η Hildegard στοχεύει κυρίως στην αποκατάσταση του μεταβολισμού. Έτσι, συκώτι και νεφρά καθαρίζονται με αφεψήματα. Το τσάι Liv, για παθήσεις του ήπατος, είναι ένα αποτελεσματικό αφέψημα, που έχει ως βάση βότανα της Hildegard τα οποία ρυθμίζουν τις λειτουργίες του ήπατος. Παράλληλα, το τσάι αυτό μειώνει την αυξημένη χοληστερίνη. Το τσάι SLT, που ονομάζεται και «διαλύτης οξέων», καθαρίζει το αίμα και τα νεφρά από το ουρικό οξύ και την ουρία. Η Hildegard προτείνει και εδώ τον χόνδρο του καρχαρία για λήψη από το στόμα. Για εξωτερική εφαρμογή, η Hildegard συνιστά σε αυτήν την περίπτωση την αλοιφή Artemisia Absinthium και το εκχύλισμα από Artemisia Abrotanum, όπως και στον πρώτο τύπο ρευματισμών.

 • Abrotanum Amer
  19.20
 • Artemisia Absinthium Creme
  29.80
 • Ratioars SLT
  9.70
 • Liv
  13.10

Ομάδα 3 – Αυτοάνοσες αντιδράσεις

Στις αυτοάνοσες αντιδράσεις, η Hildegard επικεντρώνεται στο ανοσοποιητικό σύστημα και προτείνει πολλά και διαφορετικά σκευάσματα, με σκοπό να επαναφέρει το ανοσοποιητικό σε μία τόσο καλή κατάσταση ώστε να μη δημιουργούνται πια φλεγμονές. Εδώ, ωστόσο, πρέπει να συμβουλευτεί κανείς έναν ειδικό, γιατί ανάλογα με το είδος της αυτοάνοσης αντίδρασης η Hildegard μάς δίνει διαφορετικά σκευάσματα.

Στο θέμα αυτό, με εμπειρία 25 ετών, οι θεραπευτές της Ratioars έχουν πλέον αποκτήσει όνομα.

Προστατίτιδα και υπερπλασία

Οι ενοχλήσεις του προστάτη δεν εμφανίζονται μόνο σε άτομα προχωρημένης ηλικίας. Η διόγκωση του αδένα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους ηλικιωμένους άνδρες, αλλά οι προϋποθέσεις γι’ αυτό δημιουργούνται σε νεαρή ηλικία. Αυτό το γνώριζε η Hildegard και περιγράφει στα έργα της πώς αντιμετωπίζονται τα θέματα αυτά τόσο στους νέους όσο και στους ηλικιωμένους. Η συχνότητα με την οποία εμφανίζεται η προστατίτιδα, που συχνά είναι ασυμπτωματική, έχει αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Θεωρείται πλέον «νόσος του πολιτισμού». Τα αίτια είναι ποικίλα και δεν μπορούν να αναλυθούν στο πλαίσιο αυτού του σύντομου άρθρου. Στην πράξη, ωστόσο, η θεραπεία για την υπερπλασία και την προστατίτιδα είναι αρκετά απλή και διαφοροποιείται ανάλογα με την περίπτωση.

Φλεγμονή

Στη φλεγμονή του προστάτη, πίνουμε το Τσάι Prost-Act και σταγόνες BUC, που αποτελούνται από εκχύλισμα του Bucco (Agathosma betulina). Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση έχει γρήγορα και καλά αποτελέσματα σε μη χρόνιες φλεγμονές. Σε χρόνια προστατίτιδα, χρησιμοποιούμε ενα εκχύλισμα απο Bucco σε κρασί σε συνδυασμό με το τσάι και τις σταγόνες BUC.

 • Bucco
  45.90
 • Prost-Act
  24.10
 • BUC Amer
  39.90

Υπερπλασία

Στην περίπτωση της υπερπλασίας του προστάτη, αξίζει τον κόπο μία άλλη θεραπευτική μέθοδος. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ξέρουμε ότι η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη διόγκωση του προστάτη. Έτσι, καλό είναι να σταματήσουμε εντελώς την κατανάλωση ζάχαρης. Λαμβάνοντας σταγόνες PR θα δούμε τον προστάτη να ξεπρήζεται, αλλά και μία αισθητή υποχώρηση των ενοχλήσεων.

 • Prost-Act
  24.10
 • Tanaceto Amer
  21.80
 • PR Amer
  35.50

Επίμονες ενοχλήσεις

Σε επίμονες ενοχλήσεις, παίρνουμε σταγόνες Tanaceto οι οποίες είναι ισχυρότερες. H Hildegard περιγράφει αυτές τις θεραπευτικές μεθόδους και πάντα τις προσαρμόζει, ανάλογα με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Το τσάι Prost-Act το προτείνει σε κάθε περίπτωση σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Alessandro Rochira 

• Χημικός στο Πανεπιστήμιο ETHZ της Ζυρίχης 
• Ηλ. Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Parma της Ιταλίας 
• Heilpraktiker (Ολιστικός Θεραπευτής)
• Συγγραφέας

X