Οι γλυκές ανταμοιβές των πικρών τροφίμων

«Ό,τι είναι πικρό στο στόμα κάνει καλό στο στομάχι».

Η επίδραση τους στην υγεία μας είναι γνωστή εδώ και 5000 χρόνια, όπως εμφαίνεται από τις αρχαίες ιερές γραφές του Ινδουισμού. Σε μία από αυτές, την Ayuverda, κατέγραψαν οι Ινδοί τις γνώσεις τους σχετικά με την υγιεινή και μακροχρόνια ζωή (μακροβιοτική), όπου τα πικρά βότανα κατέχουν σημαντικότατη θέση.

Τα πικρά βότανα έχαιραν μεγάλης εκτιμήσεως και στην αρχαία Ελλάδα, κατά την εποχή του Ιπποκράτη, πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής.

Ανακοινώσεις και συμπεράσματα από το συνέδριο Εμπειρικής και Πρακτικής Θεραπείας (Καρλσρούη, Γερμανία)

Η Ursel Buhring, συγγραφέας και διευθύντρια της Σχολής Θεραπευτικών Φυτών του Freiburg-Breisgau, στην διάλεξή της για τις βασικές δράσεις των πικρών ουσιών, ανέφερε:

Οι πικρές ουσίες δεν είναι θρεπτικά συστατικά. Δεν μας προσφέρουν ούτε θερμίδες, ούτε βασικά δομικά υλικά (μακροθρεπτικά συστατικά), ούτε βιταμίνες ή μέταλλα (μικροθρεπτικά συστατικά). Ο βασικός ρόλος τους φαίνεται να είναι η παροχή οδηγιών. Το σώμα μας τις χρησιμοποιεί δηλαδή για να καθορίσει την κατεύθυνση της κυτταρικής δραστηριότητας.

Στο δυτικό διατροφικό πρότυπο, η αποφυγή πικρών τροφών και η προτίμηση των γλυκών και αλμυρών τροφίμων σχετίζεται με την υπερφαγία (υπερκατανάλωση τροφής) και τις επακόλουθες ασθένειες του πολιτισμού, όπως είναι ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Oι πικρές ουσίες στα τρόφιμα αντιμετωπίζουν άμεσα κάθε ένα από αυτά τα μεταβολικά νοσήματα σε θεμελιώδες επίπεδο ενεργοποιώντας κυτταρικές διεργασίες που οδηγούν σε έλεγχο της όρεξης, ρύθμιση γλυκόζης, αναστολή του καρκίνου και καταπολέμηση της φλεγμονής. Οι κινήσεις του στομάχου και του εντέρου εντείνονται και η προώθηση της τροφής από το στομάχι στο έντερο επιταχύνεται. Διεγείρουν την έκκριση των υγρών της χολής και του παγκρέατος, βελτιώνουν την πέψη των λευκωμάτων, πρωτεϊνών και λιπών και δρουν ελαφρώς καθαρτικά. Χάρη στην ιδιότητα των πικρών ουσιών να προωθούν την πέψη, ελαττώνεται συγχρόνως η αίσθηση φουσκώματος και εμποδίζονται οι διαδικασίες ζύμωσης και σήψης που αναπτύσσονται στο έντερο.

Το ιδανικό για τον καθένα βάρος, ώστε να νιώθει καλά και υγιής, δεν εξαρτάται τόσο από κάποια αυστηρή δίαιτα, όσο από την ποσότητα των πικρών συστατικών στο φαγητό μας, τα οποία λόγω της γεύσης τους έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την σύγχρονη διατροφή.

Ως επιπλέον ωφέλειες για την υγεία, τις οποίες μπορεί να επιφέρει η πλούσια σε πικρές ουσίες διατροφή, η Ursel Buhring ανέφερε τις εξής: Μέσω της βελτίωσης της απορρόφησης της βιταμίνης Β12 από το πεπτικό σύστημα, οι πικρές ουσίες υποστηρίζουν και τη δημιουργία αίματος. Προάγουν, επιπλέον, και την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E, και Κ, όπως επίσης και του σιδήρου.

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σήμερα είναι παρασκευασμένα με τρόπο ώστε να μην περιέχουν σχεδόν καθόλου πικρές ουσίες.

Η τάση για γλυκές τροφές, για φαγητά τα οποία δεν είναι πικρά και για fast-food, οδήγησε στην εξαφάνιση των πικρών συστατικών από την σύγχρονη κουζίνα, με αποτέλεσμα την επιδημική πλέον αύξηση της παχυσαρκίας, των στομαχικών και πεπτικών προβλημάτων και των σχετικών με τη λειτουργία του μεταβολισμού ασθενειών.

Τα καλλιεργημένα γκρέιπφρουτ, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι αγκινάρες, τα ραδίκια, η ρόκα, τα ραπανάκια, δεν είναι πλέον τόσο πικρά όσο παλαιότερα. Ακόμα και στην προετοιμασία τους για κατανάλωση, αφαιρούνται από τις τροφές οι πικρές ουσίες.

Στην επαρχία της Ελλάδας, την τόσο πλούσια σε άγρια χόρτα, δεν έχει χαθεί ακόμη η συνήθεια να τα μαζεύουν και να τα μαγειρεύουν την κατάλληλη εποχή.

Αλλά η περιορισμένη ετήσια περίοδος, κατά την οποία ευδοκιμούν τα συγκεκριμένα χόρτα, δεν επαρκεί, για να καλύψει το πικρό τμήμα που πρέπει να συμπληρώνει τη διατροφής μας, όπως διαπίστωσαν οι διαιτολόγοι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Ως διέξοδο από το πρόβλημα αυτό οι ειδικοί πρότειναν τη χρήση εκχυλισμάτων από βότανα και ρίζες. Τα θεραπευτικά βότανα και τα εκχυλίσματα βοτάνων, όπως για παράδειγμα το Schweden Bitter, μπορούν να μας προσφέρουν τα πικρά συστατικά. Θα μπορούσαμε να φέρουμε, με αυτόν τον τρόπο, το σώμα μας ξανά σε ισορροπία.

Αυτό που λείπει από τα μοντέρνα τρόφιμα μπορεί να το συμπληρώσει το Schweden Bitter.

Schweden Bitter του Ευ Ζην®

Είναι 100% φυσικό προϊόν, αλκοολούχο εκχύλισμα βοτάνων, οι θεραπευτικές ιδιότητες των οποίων αλληλοενισχύονται με τον μεταξύ τους συνδυασμό. Δεν έχει παρενέργειες, ούτε αντενδείξεις.

Η Hildegard von Bingen (1098 – 1179) η οποία, για τη συμβολή της στην εξέλιξη της Ιατρικής, έχει ανακηρυχθεί Αγία από την Καθολική εκκλησία, στην θεραπευτική πρακτική της χρησιμοποιούσε κυρίως τα εξής βότανα, τα οποία περιέχουν πικρά συστατικά: πιπερόριζα, αγγελική, γλυκόριζα, μύρο, αψιθιά,ζεντόρια, μάννα, σαφράν.

Ο περίφημος ιατρός Παράκελσος δημιούργησε, τον 16ο αιώνα, το ελιξίριό του για τη μακροζωία. Τα συστατικά του αποτελούσαν πικρές ρίζες σε συνδυασμό με αλόη, μύρο και σαφράν. Αυτό το μείγμα αποτελεί και σήμερα τη βασική συνταγή του Schweden Bitter.

To Schweden Bitter ήταν γνωστό και στον Σουηδό Πρύτανη της Ιατρικής Dr. Samst κατά τον 18ο αιώνα. Στην κληρονομιά που μας παρέδωσε βρέθηκε και η διάσημη συνταγή των Σουηδικών βοτάνων, την οποία χρησιμοποιούσε και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο Dr Samst πέθανε σε ηλικία 104 χρονών και ήταν μέχρι το τέλος της ζωής του υγιής και δραστήριος. Η αιτία θανάτου του: πτώση από άλογο.

Η παγκοσμίου φήμης βοτανολόγος Maria Treben (1907 – 1991), μέσω του πολυμεταφρασμένου βιβλίου της «Υγεία από το φαρμακείο του Θεού» (για την Ελλάδα: εκδόσεις Κέδρος), έκανε γνωστό το συγκεκριμένο ελιξίριο βοτάνων σε όλο τον κόσμο.

Το Schweden Bitter χρησιμοποιείται σήμερα ευρύτατα παγκοσμίως, από τους Ινδιάνους της βόρειας Αμερικής μέχρι τους πρακτικούς γιατρούς της Ινδίας και της Μαλαισίας.

Ένα ποτήρι από χυμό πορτοκάλι με 2 κουταλάκια του γλυκού Schweden Bitter θυμίζει έντονα στη γεύση κοκτέιλ με πορτοκάλι και είναι ένα νόστιμο και υγιεινό ποτό.

Schweden Bitter του Ευ Ζην®

Τα πικρά συστατικά τα οποία περιέχονται στην σύσταση του Schweden Bitter ενισχύουν την λειτουργία και τις εκκρίσεις του μηχανισμού πέψεως, αποτοξινώνουν και αναζωογονούν γενικά τον οργανισμό. Μπορούν επομένως να χρησιμοποιηθούν ως ενδυναμωτικά μέσα ή, αλλιώςΣυντελούν κυρίως στην ενδυνάμωση και τόνωση του οργανισμού, όταν αυτός έχει ταλαιπωρηθεί πολύ έντονα, είτε σωματικά είτε ψυχικά είτε πνευματικά ή μετά από κάποια μακροχρόνια ασθένεια και για να μειωθεί ο χρόνος αποθεραπείας. Πολύ θετικά αποτελέσματα έχει η χρήση του Schweden Bitter και για τους ηλικιωμένους, γιατί συντελεί στην ενίσχυση και προαγωγή της σωματικής και πνευματικής υγείας.

Μία πολύ καλή πρόταση είναι, επίσης, μια κούρα με το εκχύλισμα βοτάνων Schweden Bitter κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Την άνοιξη με σκοπό την αποτοξίνωση του οργανισμού από τα κατάλοιπα και τα κιλά, τα οποία έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το φθινόπωρο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να προετοιμαστεί κατά του κινδύνου των ασθενειών, οι οποίες εμφανίζονται τον χειμώνα.

Με το ελιξίριο Schweden Bitter μπορούν να αντιμετωπιστούν τα εξής προβλήματα:

 • Προβλήματα που σχετίζονται με τη χολή και το στομάχι.
 • Φουσκώματα, γιατί απαλλάσσει το σώμα από τα αέρια.
 • Δυσκοιλιότητα.
 • Προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω της σημαντικής ενίσχυσής του.
 • Κρυολογήματα και ιώσεις.
 • Προβλήματα καρδιάς και πίεσης.
 • Ερεθισμοί των ούλων.
 • Στην αποτοξίνωση και την αποβολή των οξέων και των καταλοίπων από τον οργανισμό.
 • Στην βελτίωση των τιμών του αίματος.

Η εξωτερική του χρήση ενδείκνυται για την αντιμετώπιση:

 • Ρευματικών και μυϊκών πόνων και φλεγμονών.
 • Πληγών και εγκαυμάτων.
 • Aιματωμάτων.
 • Οιδημάτων, ελκών και συριγγίων.
 • Δερματικών παθήσεων.
 • Ακμής.

*Το ανωτέρω κείμενο είναι προσφορά του τομέα ενημέρωσης του ευ ζην, βασίζεται στα πρακτικά του συνεδρίου Εμπειρικής και Πρακτικής Θεραπείας (Καρλσρούη, Γερμανία) και προορίζεται για την ενημέρωση ιατρών, διαιτολόγων, φαρμακοποιών και πελατών.

**Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την χρήση και τις ενδείξεις του ελιξιρίου Schweden Bitter καθώς και όλων των προϊόντων της Μαρία Τρέμπεν παρακαλούμε επικοινωνείτε απευθείας με το ευ ζην στο τηλέφωνο 210 7520106, από τις 8.00 π.μ. έως 15.00 μ.μ. καθημερινά.

***Το ελιξίριο Schweden Bitter παρασκευάζεται και εμφιαλώνεται στην Αυστρία από την Maria Treben Naturprodukte.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ:
ευ ζην – Αιόλου 18, Άγιος Δημήτριος, Αττική

X