Γνήσια Γαλαγγάλη – Ένας θεμέλιος λίθος της ζωής

Προέλευση και χρήσεις

Η ρίζα γαλαγγάλης είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τη Νότια Ασία και ανήκει στην οικογένεια των ζιγγιβεροειδών. Έχει κοντινή συγγένεια με το τζίντζερ και τον κουρκουμά και χρησιμοποιείται στην Αγιουρβέδα και την παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και αιώνες.

Ονομάζεται και γνήσια γαλαγγάλη, πιπερόριζα του Σιάμ και ταϊλανδέζικη πιπερόριζα. Συχνά συγχέεται με το κενσούρ, το αρωματικό τζίντζερ ή το τζίντζερ της άμμου.

Όπως το τζίντζερ και ο κουρκουμάς, η γαλαγγάλη μπορεί να καταναλωθεί φρέσκια ή μαγειρεμένη και είναι ένα εξαιρετικό πικάντικο μπαχαρικό. Ταιριάζει με το κρέας και τα λαχανικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε μαρμελάδα από κυδώνι, το μέλι και σε μπισκότα γαλαγγάλης. Η μυρωδιά της είναι πολύ αρωματική, παρόμοια με εκείνη του τζίντζερ (λεμονάτη), η γεύση είναι πικάντικη, ελαφρώς πικρή, ελαφρώς καυτερή και κάπως έντονη.

Θεραπευτική χρήση

Η γαλαγγάλη ήταν κάποτε ένα σημαντικό φαρμακευτικό βότανο, το οποίο εμπορευόταν μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Ενώ η ιατρική χρήση της γαλαγγάλης δεν συνεχίστηκε (τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο), νέες ιατρικές έρευνες την ξαναφέρνουν στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με μια μελέτη από την Ινδονησία, η γαλαγγάλη προστατεύει από τη λοίμωξη του ιού SARS-CoV-2. Η συγκεκριμένη μελέτη ξεπερνά όλες τις ως τώρα γνώσεις μας για τη γαλαγγάλη:
«Η γαλαγγάλη δρα ως ιοστατικό και μπορεί να προλάβει τη μόλυνση των σωματικών κυττάρων από τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τον Covid -19. Αυτό οφείλεται στο συστατικό γαλαγγίνη. Μόλις η γαλαγγάλη εισέλθει στον οργανισμό, καταλαμβάνει το σημείο των υποδοχέων, συγκεκριμένα τον υποδοχέα ACE2, στον οποίο πρέπει να προσκολληθεί ο ιός ώστε μέσω της κυτταρικής μεμβράνης να εισέλθει στο κύτταρο, να το μολύνει και να το καταστρέψει.» (Faculty of Pharmacy UGM, Indonesia, 12 Μαρτίου 2020 doi:10.20944)

Η γαλαγγίνη (γνωστή και ως νοριζαλπινίνη) βρίσκεται και στα προϊόντα πρόπολης και έχει δείξει αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και αντι-γονοτοξικές («αντικαρκινικές») ιδιότητες σε κυτταρικές καλλιέργειες και ζώντες οργανισμούς. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της γαλαγγάλης καταπραΰνουν τους ρευματικούς πόνους και τις ισχιαλγίες. Τα αιθέρια έλαια εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων, μυκητών και ιών στο έντερο.

Δράση του αποξηραμένου ριζώματος
της γνήσιας γαλαγγάλης

Το αιθέριο έλαιο έχει σπασμολυτική, αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Το αιθέριο έλαιο σε συνδυασμό με τις πικρές ουσίες δρα καταπραϋντικά στα ερεθισμένα νεύρα του στομάχου, αλλά και ως προκινητικό και αντι-εμετικό φάρμακο. Η γαλαγγάλη προωθεί την πέψη. Ακόμη, έχει χολαγωγή και ορεκτική δράση, κι επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προβλήματα πέψης με φουσκώματα και αίσθημα πληρότητας.

Σύμφωνα με τη Hildegard von Bingen: «Όποιος υποφέρει από πόνους στην καρδιά ή απειλείται από καρδιακή ανεπάρκεια, να φάει αμέσως επαρκή ποσότητα γαλαγγάλης και θα αισθανθεί καλύτερα».

«Η γαλαγγάλη προστατεύει από την κατάρρευση του κυκλοφορικού, τις ταξιδιωτικές ασθένειες και την ακραία κόπωση. Την αφήνουμε να λιώσει σιγά σιγά στο στόμα.
Ανοίγει τα συσταλμένα αγγεία και φροντίζει να διοχετευτεί άμεσα περισσότερο οξυγόνο στον οργανισμό και να αιματωθεί καλά ο καρδιακός μυς, έτσι ώστε οι καρδιακοί πόνοι να υποχωρήσουν αμέσως. Έτσι προλαμβάνει την εξέλιξη των πόνων στην καρδιά σε έμφραγμα.
Η γαλαγγάλη είναι επίσης αποτελεσματική στην πρόληψη και την αποθεραπεία του εμφράγματος, των γαστρεντερικών σπασμών, των διαταραχών του κυκλοφορικού, των καταστάσεων εξάντλησης και αδυναμίας, της ανορεξίας, της αδυναμίας πέψης, αλλά και ως σκεύασμα που βοηθά στο υψηλό εργασιακό στρες». Με το άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων επιτυγχάνεται η άμεση μείωση της αρτηριακής πίεσης, η οποία έχει αυξηθεί λόγω του στρες.

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ), η γαλαγγάλη θερμαίνει το εσωτερικό του ανθρώπου και διώχνει το κρύο. Έτσι, η ΠΚΙ τής αποδίδει τις ακόλουθες δράσεις: αναλγητική, αντιθρομβωτική, αντιισχαιμική, καταπραϋντική, αντιπηκτική. Μπορεί, επίσης, να αναστείλει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων. (Focks και Hillebrand, 2006)

Οι τζιντζερόλες και τα παράγωγά τους λειτουργούν ανασταλτικά στη συσσώρευση αιμοπεταλίων (8-τζιντζερόλη, 8-σογκαόλη). Συγκριτικά με την ασπιρίνη, γνωστό ανασταλτικό της συσσώρευσης αιμοπεταλίων, οι τζιντζερόλες και τα παράγωγά τους είναι πιο αποτελεσματικά. Η δράση τους εξαρτάται από τη δοσολογία (Chrubasik κ.ά. 2005).

Οι πικάντικες ουσίες προωθούν αντανακλαστικά τις εκκρίσεις των γαστρικών και χολικών υγρών. Η δράση αυτή βασίζεται στον ερεθισμό των υποδοχέων αίσθησης ζέστης και πόνου, οι οποίοι διεγείρουν και την περισταλτικότητα του εντέρου (S. Bäumler, 2007).

Συστατικά του ριζώματος

Το ρίζωμα, ανάλογα με την προέλευση και τη σύσταση του εδάφους, περιέχει σε ποσοστό 0,5-1,5% αιθέριο έλαιο, το οποίο αποτελείται σε ποσοστό που φτάνει το 50% από 1,8-κινεόλη και β-πινένιο, μυρσένιο και σαβινένιο. Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες από παράγωγα φαινυλοπροπανόνης, όπως ευγενέλαιο και χαβικόλη. Όπως και η πιπερόριζα, η γαλαγγάλη περιέχει πικάντικες τζιντζερόλες. Τα διαρυλεπτανοειδή συμβάλλουν και αυτά στην πικάντικη γεύση. Τέλος, περιέχει φλαβονοειδή (κυρίως γαλαγγίνη) και τανίνες στις οποίες οφείλεται η κόκκινη απόχρωση του ριζώματος.

Η γνήσια γαλαγγάλη καλλιεργείται κυρίως στη Νότια Κίνα, τη Χαϊνάν και την Ιαπωνία. Καλλιεργείται επίσης στην Ταϊλάνδη, την Ινδία, το Βιετνάμ, την Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα, τη Μαλαισία και τις Αντίλλες (Seidemann, 2005).

Η Ratioars, βασισμένη στην φιλοσοφία της Hildegard von Bingen, διατηρεί ένα δικό της βιοδυναμικό αγρόκτημα σε μια παρθένα περιοχή με μεσογειακό κλίμα. Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα εξαιρετικά σκευάσματα με γνήσια γαλαγγάλη.

 • ρίζα γαλαγγάλη
  Ρίζα Γαλαγγάλης
  6.20
 • Τσάι Πρωινού
  7.40
 • 7 Μπαχαρικά
  13.40
 • αδυνάτισμα
  Τσάι για Αδυνάτισμα
  22.50
X