Το έντερο – Βασικός πυλώνας της σωματικής και ψυχικής υγείας

Συχνά, το έντερο θεωρείται όργανο που αφορά αποκλειστικά την πέψη, κάτι που δεν ισχύει. Το έντερο είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο όργανο, που με τις λειτουργίες του και την αλληλεπίδρασή του με άλλα όργανα επηρεάζει σημαντικά την σωματική και ψυχική μας υγεία. Στη συμβατική ιατρική, το έντερο χωρίζεται σε μέρη (δωδεκαδάκτυλο, λεπτό έντερο, σκωληκοειδής απόφυση, παχύ έντερο) με το κάθε μέρος να έχει τις αντίστοιχες πεπτικές λειτουργίες του. Αυτός ο μηχανιστικός τρόπος θεώρησης δεν επιτρέπει να δούμε το έντερο στο σύνολό του.

Ένα όργανο με πολλά πρόσωπα

Το έντερο είναι ο δεύτερος πυλώνας του ανοσοποιητικού συστήματος, φιλοξενεί την εντερική χλωρίδα και παράγει δικές του ορμόνες. Η σεροτονίνη, μια σημαντική ορμόνη που επηρεάζει τη διάθεση, παράγεται σχεδόν αποκλειστικά (95%) στο λεπτό έντερο. Αυτή η ορμόνη εξυπηρετεί τόσο τη δική του λειτουργία όσο και εκείνη άλλων οργάνων και ιστών στον οργανισμό. Το έντερο απορροφά στις λάχνες του και «εκπαιδεύει» το 80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Η μηχανική κίνηση που επιτελεί, η περισταλτική κίνηση, έχει σημαντική επίδραση στον ρυθμό του ύπνου και στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου, με άλλα λόγια συνδέεται άμεσα με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Το γυναικείο έντερο μάλιστα παρέχει στεροειδή για το ορμονικό ισοζύγιο κι έτσι αποκαθιστά συχνά την ορμονική ισορροπία. Κι αυτές είναι μόνο μερικές από τις εντυπωσιακές λειτουργίες του εντέρου.

Το έντερο αντιδρά με εξαιρετική ευαισθησία σε ποικίλους παράγοντας. Έτσι, το στρες μπορεί να μειώσει την ανοσοποιητική λειτουργία του, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη επιρρέπεια σε λοιμώξεις. Το στρες μπορεί να επηρεάσει και την περισταλτικότητα του εντέρου, γεγονός που μπορεί να περιορίσει σημαντικά την καλή λειτουργία της πέψης. Άρα είναι ένα όργανο ευαίσθητο σε ό,τι αφορά τη συναισθηματική μας κατάσταση. Το πάγκρεας μπορεί να παραλύσει το έντερο, εάν αλλάξει η ημερήσια ποσότητα ενζύμων στη σύστασή του, αφού μέσω του δωδεκαδάκτυλου τροφοδοτεί το πεπτικό μας όργανο καθημερινά με ένα λίτρο ενζυμικό διάλυμα. Εξίσου μεγάλα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν στο έντερο το συκώτι, τα νεφρά, το ανοσοποιητικό και το ορμονικό μας σύστημα.

Στο άρθρο αυτό θα επικεντρωθούμε στις βασικότερες πτυχές του εντέρου. Ας κοιτάξουμε το εσωτερικό του για να καταλάβουμε σε τι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή.

1. Η διατροφή

Το έντερο πρέπει να επεξεργαστεί την τροφή και να εφοδιάσει τον οργανισμό με θρεπτικές ουσίες. Η ποιότητα της τροφής παίζει σημαντικό ρόλο για το πόσο καλά θα επιτελέσει τη λειτουργία αυτή το έντερο. Όποιος ασχολείται με τη σύσταση των τροφίμων θα έχει διαπιστώσει ότι οι σημερινές τροφές μας επιβαρύνονται από μια πληθώρα πρόσθετων ουσιών, σταθεροποιητών, καταλοίπων της αγροχημείας κ.λπ. Όλες αυτές οι ουσίες αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντέρου αλλά και την εντερική χλωρίδα. Μπορούν επίσης να αναστείλουν τη λειτουργία των ενζύμων. Άρα, πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στην ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε.

2. Η εντερική χλωρίδα

Η εντερική χλωρίδα χαρακτηρίζεται συχνά ως «δεύτερος εγκέφαλος». Όχι μόνο επειδή με τις λειτουργίες της μας εφοδιάζει με όλα όσα δεν παράγουμε στον οργανισμό μας, αλλά επειδή ελέγχει και την απόδοση του εγκεφάλου. Η χλωρίδα αναπτύσσεται μέσα στα τρία πρώτα χρόνια ζωής του ανθρώπου. Συντίθεται κατά μέσο όρο από 400 βακτηριακά στελέχη. Έχει άμεση σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα. Γι’ αυτό αποκαλείται και «δεύτερος πυλώνας της άμυνας του οργανισμού». Η καλή λειτουργία της αποτελεί εγγύηση για την καλή υγεία. Επομένως, τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε τη λειτουργία της χλωρίδας του εντέρου; Μια βασική αρχή είναι ότι η εντερική χλωρίδα εξαρτάται άμεσα από την καλή κατάσταση του βλεννογόνου του παχέος εντέρου. Αυτό σημαίνει ότι το έντερο πρέπει να παρέχει έναν καλό βλεννογόνο. Εάν δεν μπορεί, τότε η εντερική χλωρίδα πάσχει, γιατί στερείται τη βάση της. Έτσι είναι ανώφελο να ενισχύουμε την εντερική χλωρίδα εξωτερικά, εάν εσωτερικά λείπει το θεμέλιό της. Στην ιατρική της Hildegard von Bingen υπάρχει μια ειδική κούρα: η κούρα πηκτίνης με τον χυλό από αχλάδι. Βράζουμε ένα μείγμα από μάραθο των Άλπεων, γαλαγγάλη, Bertram κ.ά. με αχλάδια και μέλι ώσπου να γίνουν χυλός. Λαμβάνουμε κάθε μέρα μετά τα γεύματα. Η κούρα αυτή προωθεί τον ανασχηματισμό του εντερικού βλεννογόνου. Πολύ σύντομα η εντερική χλωρίδα αντιδρά θετικά. Ημικρανίες και πονοκέφαλοι που προκαλούνται, π.χ., από μια εξασθενημένη εντερική χλωρίδα, εξαφανίζονται, ενώ ενισχύεται η άμυνα του οργανισμού, για να αναφέρουμε ένα ακόμη αποτέλεσμα της βελτίωσης της εντερικής χλωρίδας.

Το μείγμα για την κούρα είναι διαθέσιμο στο e-shop του Ευ Ζην. Φροντίστε την υγεία σας και το σώμα σας θα σας ευχαριστήσει.

  • Μείγμα για Κούρα Πηκτίνης
    14.40

3. Οι πρώτες ενδείξεις

Συνήθως, η υγεία του εντέρου εξισώνεται με μια καλή πέψη, όμως αυτό συχνά είναι παραπλανητικό. Το έντερο μπορεί να υποκύψει σε πολλές ασθένειες, οι οποίες πολλές φορές δεν περιορίζουν την πέψη στο αρχικό το.υς στάδιο. Ας σκεφτούμε μόνο τους όγκους στο έντερο. Συχνά εντοπίζονται σε εξετάσεις ρουτίνας. Άρα, το ερώτημα είναι: Πώς θα καταλάβω σε τι κατάσταση είναι το έντερό μου; Το έντερο δείχνει τις αδυναμίες του συνήθως σε άλλα συστήματα του οργανισμού. Αν, ας πούμε, το ανοσοποιητικό έχει να καταπολεμήσει αλλεργίες, ή αν παρουσιάζεται ευάλωτο στις λοιμώξεις, ή εάν το ορμονικό ισοζύγιο στις γυναίκες εμφανίζει προβλήματα. Αν εμφανιστούν διαταραχές συγκέντρωσης, προβλήματα ύπνου και άλλα. Τέτοιες μπορεί να είναι οι πρώτες ενδείξεις. Γι’ αυτό και λέμε ότι το έντερο έχει πολλά πρόσωπα. Εμείς πρέπει να τα αναγνωρίσουμε ώστε να βρούμε την κατάλληλη θεραπεία.

Γι’ αυτο και εμείς έχουμε να σας προτείνουμε δύο εξαιρετικά σκευάσματα που θα λατρέψετε!

Τα 7 Μπαχαρικά μαγειρικής ταιριάζουν σε κάθε φαγητό, εμπλουτίζουν το γεύμα και δίνουν ώθηση στις βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Ρυθμίζουν την δράση των ενζύμων του γαστρεντερικού προσφέροντας μας ανοσοκύτταρα που λειτουργούν σωστά!
Το Ratioars DEK είναι ένα μείγμα βοτάνων ειδικά φτιαγμένο για την θεραπεία του γαστρεντερικού. Αντιμετωπίζει το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, βοηθάει με τα συμπτώματα στη νόσο του Κρον, αντιμετωπίζει την ελκώδη κολίτιδα, τις αλλεργίες στην περιοχή του εντέρου και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου γενικότερα. Το τσάι DEK δρα πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά!

  • 7 Μπαχαρικά
    11.20
  • Ratioars DEK
    17.90

Στα πλαίσια της συνεργασίας με την Ratioars και τον A. Rochira, το Ευ Ζην έχει προγραμματίσει κύκλους μαθημάτων για την εκπαίδευση ειδικών στην μέθοδο θεραπείας της Hildegard von Bingen. Θα χαρούμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας στο [email protected] και τηλεφωνικώς στο 210 7520106.

Alessandro Rochira 

• Χημικός στο Πανεπιστήμιο ETHZ της Ζυρίχης 
• Ηλ. Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Parma της Ιταλίας 
• Heilpraktiker (Ολιστικός Θεραπευτής)
• Συγγραφέας

X