Το έντερο – Βασικός πυλώνας της σωματικής και ψυχικής υγείας

Συχνά, το έντερο θεωρείται όργανο που αφορά αποκλειστικά την πέψη, κάτι που δεν ισχύει. Το έντερο είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο όργανο, που με τις λειτουργίες του και την αλληλεπίδρασή του με άλλα όργανα επηρεάζει σημαντικά τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Στη συμβατική ιατρική, το έντερο χωρίζεται σε μέρη (δωδεκαδάκτυλο, λεπτό έντερο, σκωληκοειδής απόφυση, παχύ έντερο) με το κάθε μέρος να έχει τις αντίστοιχες πεπτικές λειτουργίες του. Αυτός ο μηχανιστικός τρόπος θεώρησης δεν επιτρέπει να δούμε το έντερο στο σύνολό του.

Ένα όργανο με πολλά πρόσωπα

Το έντερο είναι ο δεύτερος πυλώνας του ανοσοποιητικού συστήματος, φιλοξενεί την εντερική χλωρίδα και παράγει δικές του ορμόνες. Η σεροτονίνη, μια σημαντική ορμόνη που επηρεάζει τη διάθεση, παράγεται σχεδόν αποκλειστικά (95%) στο λεπτό έντερο. Αυτή η ορμόνη εξυπηρετεί τόσο τη δική του λειτουργία όσο και εκείνη άλλων οργάνων και ιστών στον οργανισμό. Το έντερο απορροφά στις λάχνες του και «εκπαιδεύει» το 80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Η μηχανική κίνηση που επιτελεί, η περισταλτική κίνηση, έχει σημαντική επίδραση στον ρυθμό του ύπνου και στη ψυχολογική κατάσταση του ατόμου, με άλλα λόγια συνδέεται άμεσα με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Το γυναικείο έντερο μάλιστα παρέχει στεροειδή για το ορμονικό ισοζύγιο κι έτσι αποκαθιστά συχνά την ορμονική ισορροπία. Κι αυτές είναι μόνο μερικές από τις εντυπωσιακές λειτουργίες του εντέρου.

Το έντερο αντιδρά με εξαιρετική ευαισθησία σε ποικίλους παράγοντας. Έτσι, το στρες μπορεί να μειώσει την ανοσοποιητική λειτουργία του, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη επιρρέπεια σε λοιμώξεις. Το στρες μπορεί να επηρεάσει και την περισταλτικότητα του εντέρου, γεγονός που μπορεί να περιορίσει σημαντικά την καλή λειτουργία της πέψης. Άρα είναι ένα όργανο ευαίσθητο σε ό,τι αφορά τη συναισθηματική μας κατάσταση. Το πάγκρεας μπορεί να παραλύσει το έντερο, εάν αλλάξει η ημερήσια ποσότητα ενζύμων στη σύστασή του, αφού μέσω του δωδεκαδάκτυλου τροφοδοτεί το πεπτικό μας όργανο καθημερινά με ένα λίτρο ενζυμικό διάλυμα. Εξίσου μεγάλα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν στο έντερο το συκώτι, τα νεφρά, το ανοσοποιητικό και το ορμονικό μας σύστημα.

Στο άρθρο αυτό θα επικεντρωθούμε στις βασικότερες πτυχές του εντέρου. Ας κοιτάξουμε το εσωτερικό του για να καταλάβουμε σε τι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή.

1. Η διατροφή

Το έντερο πρέπει να επεξεργαστεί τη τροφή και να εφοδιάσει τον οργανισμό με θρεπτικές ουσίες. Η ποιότητα της τροφής παίζει σημαντικό ρόλο για το πόσο καλά θα επιτελέσει τη λειτουργία αυτή το έντερο. Όποιος ασχολείται με τη σύσταση των τροφίμων θα έχει διαπιστώσει ότι οι σημερινές τροφές μας επιβαρύνονται από μια πληθώρα πρόσθετων ουσιών, σταθεροποιητών, καταλοίπων της αγροχημείας κ.λπ. Όλες αυτές οι ουσίες αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντέρου αλλά και την εντερική χλωρίδα. Μπορούν επίσης να αναστείλουν τη λειτουργία των ενζύμων. Άρα, πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στην ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε.

2. Η εντερική χλωρίδα

Η εντερική χλωρίδα χαρακτηρίζεται συχνά ως «δεύτερος εγκέφαλος». Όχι μόνο επειδή με τις λειτουργίες της μας εφοδιάζει με όλα όσα δεν παράγουμε στον οργανισμό μας, αλλά επειδή ελέγχει και την απόδοση του εγκεφάλου. Η χλωρίδα αναπτύσσεται μέσα στα τρία πρώτα χρόνια ζωής του ανθρώπου. Συντίθεται κατά μέσο όρο από 400 βακτηριακά στελέχη. Έχει άμεση σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα. Γι’ αυτό αποκαλείται και «δεύτερος πυλώνας της άμυνας του οργανισμού». Η καλή λειτουργία της αποτελεί εγγύηση για την καλή υγεία. Επομένως, τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε τη λειτουργία της χλωρίδας του εντέρου; Μια βασική αρχή είναι ότι η εντερική χλωρίδα εξαρτάται άμεσα από την καλή κατάσταση του βλεννογόνου του παχέος εντέρου. Αυτό σημαίνει ότι το έντερο πρέπει να παρέχει έναν καλό βλεννογόνο. Εάν δεν μπορεί, τότε η εντερική χλωρίδα πάσχει, γιατί στερείται τη βάση της. Έτσι είναι ανώφελο να ενισχύουμε την εντερική χλωρίδα εξωτερικά, εάν εσωτερικά λείπει το θεμέλιό της.

Στην ιατρική της Hildegard von Bingen υπάρχει μια ειδική κούρα για την αποκατάσταση του βλεννογόνου: η κούρα πηκτίνης με τον χυλό από αχλάδι. Βράζουμε ένα μείγμα από μάραθο των Άλπεων, γαλαγγάλη, Bertram κ.ά. με αχλάδια και μέλι ώσπου να γίνουν χυλός και λαμβάνουμε μια μικρή ποσότητα κάθημερινά για τη διάρκεια της θεραπείας. Πολύ σύντομα η εντερική χλωρίδα αντιδρά θετικά. Ημικρανίες και πονοκέφαλοι που προκαλούνται, π.χ., από μια εξασθενημένη εντερική χλωρίδα, εξαφανίζονται, ενώ ενισχύεται και η άμυνα του οργανισμού.

Το μείγμα για την κούρα είναι διαθέσιμο στο e-shop του Ευ Ζην στο τέλος του άρθρου. Φροντίστε την υγεία σας και το σώμα σας θα σας ευχαριστήσει.

3. Οι πρώτες ενδείξεις

Συνήθως, η υγεία του εντέρου εξισώνεται με μια καλή πέψη, όμως αυτό συχνά είναι παραπλανητικό. Το έντερο μπορεί να υποκύψει σε πολλές ασθένειες, οι οποίες πολλές φορές δεν περιορίζουν την πέψη στο αρχικό τους στάδιο. Ας σκεφτούμε μόνο τους όγκους στο έντερο. Συχνά εντοπίζονται σε εξετάσεις ρουτίνας. Άρα, το ερώτημα είναι: Πώς θα καταλάβω σε τι κατάσταση είναι το έντερό μου; Το έντερο δείχνει τις αδυναμίες του συνήθως σε άλλα συστήματα του οργανισμού. Αν, ας πούμε, το ανοσοποιητικό έχει να καταπολεμήσει αλλεργίες, ή αν παρουσιάζεται ευάλωτο στις λοιμώξεις, ή εάν το ορμονικό ισοζύγιο στις γυναίκες εμφανίζει προβλήματα. Αν εμφανιστούν διαταραχές συγκέντρωσης, προβλήματα ύπνου και άλλα. Τέτοιες μπορεί να είναι οι πρώτες ενδείξεις. Γι’ αυτό και λέμε ότι το έντερο έχει πολλά πρόσωπα. Εμείς πρέπει να τα αναγνωρίσουμε ώστε να βρούμε την κατάλληλη θεραπεία.

Η γαστρεντερική οδός είναι ευαίσθητη στο συναίσθημα. Ο θυμός, το άγχος, η θλίψη, η αγωνία – όλα αυτά τα συναισθήματα (και άλλα) μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα στο έντερο.

Ο εγκέφαλος έχει άμεση επίδραση στο στομάχι και το έντερο. Για παράδειγμα, η σκέψη και μόνο του φαγητού μπορεί να απελευθερώσει τα πεπτικά υγρά του στομάχου. Ένα προβληματικό έντερο από την άλλη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον εγκέφαλο και τη ψυχολογία. Επομένως, μια εντερική δυσφορία ή μια δυσλειτουργία στην παραγωγή των ορμονών στο έντερο μπορεί να είναι η αιτία του άγχους ή της κατάθλιψης. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος και το γαστρεντερικό σύστημα συνδέονται στενά.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου ένα άτομο βιώνει αναστάτωση του γαστρεντερικού χωρίς προφανή φυσικά αίτια. Για τέτοιες λειτουργικές διαταραχές του γαστρεντερικού σωλήνα, είναι δύσκολο να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε ένα αναστατωμένο έντερο χωρίς να λάβουμε υπόψη το ρόλο του στρες και των συναισθημάτων.

Γι’ αυτο και εμείς έχουμε να σας προτείνουμε δύο εξαιρετικά σκευάσματα που θα λατρέψετε!

Τα 7 Μπαχαρικά μαγειρικής ταιριάζουν σε κάθε φαγητό, εμπλουτίζουν το γεύμα και δίνουν ώθηση στις βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Ρυθμίζουν τη δράση των ενζύμων του γαστρεντερικού προσφέροντας μας ανοσοκύτταρα που λειτουργούν σωστά!
Το Ratioars DEK είναι ένα μείγμα βοτάνων ειδικά φτιαγμένο για τη θεραπεία του γαστρεντερικού. Αντιμετωπίζει το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, βοηθάει με τα συμπτώματα στη νόσο του Κρον, αντιμετωπίζει την ελκώδη κολίτιδα, τις αλλεργίες στην περιοχή του εντέρου και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου γενικότερα. Το τσάι DEK δρα πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά!

  • 7 Μπαχαρικά
    13.40
  • Ratioars DEK
    17.90
  • Μείγμα για Κούρα Αχλαδιού
    14.40

Στα πλαίσια της συνεργασίας με τη Ratioars και τον A. Rochira, το Ευ Ζην έχει προγραμματίσει κύκλους μαθημάτων για την εκπαίδευση ειδικών στη μέθοδο θεραπείας της Hildegard von Bingen. Θα χαρούμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας στο [email protected] και τηλεφωνικώς στο 210 7520106.

Alessandro Rochira 

• Χημικός στο Πανεπιστήμιο ETHZ της Ζυρίχης 
• Ηλ. Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Parma της Ιταλίας 
• Heilpraktiker (Ολιστικός Θεραπευτής)
• Συγγραφέας

X