Έλαιο ρίγανης – Γιατί το λάδι είναι καλύτερο από το αιθέριο έλαιο;

Καλό είναι να έχουμε στον νου μας το οικολογικό αντίκτυπο που έχει η παραγωγή των αιθέριων ελαίων, και να ξέρουμε την σωστή τους χρήση.

Οικογένεια: Χειλανθή (Labiatae)

Η οικογένεια αυτή περιλαμβάνει γύρω στα 3000 είδη, τα περισσότερα από τα οποία είναι ήπια θεραπευτικά βότανα. Όπως για παράδειγμα, η ρίγανη «Origanum vivide – vulgaris», η μαντζουράνα «Origanum majoranae», το δίκταμο «Origanum dictamus», το δενδρολίβανο, το θυμάρι, η λεβάντα, ο βασιλικός, το μελισσόχορτο, που είναι κάποια, από τα γνωστά σε όλους μας, από τα πολλά της οικογένειας.

Γιατί λάδι και όχι αιθέριο έλαιο?

Ας μην ξεγελιόμαστε, ζούμε σε μια υπέρ – καταναλωτική κοινωνία και σπάνια αναρωτιόμαστε, όταν αγοράζουμε ή χρησιμοποιούμε κάτι, τις επιπτώσεις που έχει η παραγωγή ή η χρήση του, στην υγεία και στην ισορροπία μας και σε αυτήν του περιβάλλοντος. Τα αιθέρια έλαια έχουν γίνει μόδα, αρκετές δεκαετίες τώρα, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν πολλά έλαια αμφιβόλου ποιότητας. Η συχνή και αλόγιστη χρήση τους έχει βλαβερές συνέπειες, τόσο στον ανθρώπινο οργανισμό, όσο και στο περιβάλλον.

Πριν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε αιθέρια έλαια πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

Για την παραγωγή 10ml αιθέριου ελαίου χρειάζονται τεράστιες ποσότητες πρώτης ύλης, ποσότητες νερού και λιπασμάτων και βιολογικών ή μη φυτοφαρμάκων. Για την ρίγανη, 10ml αιθερίου ελαίου θα χρειαστούν 5 κιλά ανθισμένου τμήματος του φυτού. Μην σας φαίνονται λίγα τα 5 κιλά! Η ρίγανη είναι πολύ ελαφριά.

Καλό είναι να έχουμε στον νου μας το οικολογικό αντίκτυπο που έχει η παραγωγή των αιθέριων ελαίων, και να ξέρουμε την σωστή τους χρήση.

Τα αιθέρια έλαια διαπερνούν την κυτταρική μεμβράνη και διαταράσσουν την ακεραιότητα της. Καταλαβαίνετε πόσο δυνατά είναι! Όταν έχουμε συνάχι, ή βήχα, κάνουμε εισπνοές. Η άμεση και συνεχής εισπνοή αιθερίου ελαίου, κατά κανόνα ερεθίζει τους βλεννογόνους και φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Σε μικρά παιδιά αντενδείκνυεται η χρήση τους χωρίς την συμβουλή ειδικού. Ενδέχεται να προκαλέσουμε ζημιά στο ευαίσθητο τους δέρμα, στους βλεννογόνους, στον ψυχισμό τους.

Με την χρήση του λαδιού των φυτών, όχι του αιθέριου, αποφεύγουμε όλες τις «κακοτοπιές».

Νέο Έλαιο Ρίγανης Ευ Ζην®
Τονώστε το ανοσοποιητικό σας, εύκολα και υγιεινά!

Το λάδι ρίγανης της σειράς THERA του Ευ Ζην® παρασκευάζεται με πολύ αγάπη και προσοχή στην Πελοπόννησο. Η ρίγανη μαζεύεται την κατάλληλη στιγμή, ανάλογα με τις φάσεις της σελήνης, στο Μαίναλο και στα γύρω βουνά. Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται είναι βιολογικό αγουρέλαιο ψυχρής έκθλιψης. Για σαράντα περίπου μέρες, το λάδι με την ρίγανη, «ξεκουράζονται» σε σκιερό μέρος σε γυάλινα βάζα, ώστε με ευκολία να ελέγχεται το περιεχόμενο και να ανακινείται.

Το αιθέριο έλαιο του φυτού, ενώνεται σιγά-σιγά με το λάδι της ελιάς και στο τελικό αποτέλεσμα έχουμε τόσο τα οφέλη της ρίγανης όσο και του λαδιού!

Που και πώς χρησιμοποιούμε το λάδι ρίγανης

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οικογένειας των Χειλανθών, είναι η σχέση της με την κοσμική θερμότητα δηλαδή, με το φώς, με την ενέργεια του ήλιου. Είναι μια οικογένεια που αποφεύγει τα υγρά – ελώδη χώματα, τις σκιερές γωνιές. Αντιθέτως τα βότανα αυτά αγαπούν τις ηλιόλουστες πλαγιές, τα φτωχά χώματα, αγαπούν το κλίμα της Μεσογείου, με τα μακριά ξερά καλοκαίρια της και την σύντομη πληθωρική της άνοιξη. Στην οικογένεια αυτή, η θερμότητα εκφράζεται, με την παραγωγή μεγάλης ποσότητας αιθέριωνν ελαίων τα οποία είναι ελαφριά, πτητικά, περνούν δηλαδή αμέσως από την υγρή στην αέρια μορφή τους. Είναι επίσης εύφλεκτα, ιδιαίτερα αρωματικά και διαλύονται μόνον σε άλλες συγγενείς ουσίες όπως είναι το λάδι, το λίπος, το ρετσίνι και το κερί.

Σε μας, που εκφράζεται; Θερμότητα χρειαζόμαστε κατ’ αρχάς στο «καζάνι» του μεταβολισμού της τροφής μας, με δυο λόγια στο πεπτικό μας σύστημα. Ρίγανη βάζουμε για παράδειγμα στην φέτα, στα ψητά κρέατα και ψάρια για να τα κάνουμε πιο εύπεπτα και πιο νόστιμα.

Ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι της ρίγανης, πριν από το φαγητό:

 • θα βοηθήσει την πέψη
 • θα διεγείρει την έκκριση των πεπτικών ενζύμων
 • θα βελτιώσει την ροή της χολής βοηθώντας έτσι στον μεταβολισμό του λίπους
 • θα ζεστάνει και θα χαλαρώσει
 • θα μειώσει την πιθανή δυσφορία η τα αέρια και τον μετεωρισμό μιας δυσπεψίας

Θερμότητα χρειαζόμαστε όταν έχουμε κρυώσει και έχουν συσσωρευτεί βλέννες στο άνω ή στο κάτω, αναπνευστικό μας σύστημα:

 • συνάχι
 • βήχας
 • βρογχίτιδα.

Μιας και η ρίγανη έχει ισχυρή αντισπασμωδική δράση, είναι κατάλληλη για το άσθμα και τον σπαστικό βήχα. Σε εσωτερική και εξωτερική χρήση.

Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης είναι από τα πιο ισχυρά αντισηπτικά.
Μαζί με το λάδι της ελιάς, γίνεται ένα ήπιο και ακίνδυνο αντισηπτικό, που μπορούμε να το χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά σε κάθε περίπτωση:

 • λοίμωξης
 • δερματικής μόλυνσης

Θερμότητα χρειάζεται και το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Το ριγανέλαιο είναι:

 • σπασμολυτικό
 • αναλγητικό
 • εμμηναγωγό

Το χρησιμοποιούμε για εντριβές και σε εσωτερική χρήση.
Προσοχή: ΔΕΝ το χρησιμοποιούμε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης παρά μόνον, τις μέρες, τις ώρες της γέννας.

Όταν τα συμπτώματα δυσπεψίας ή τα προβλήματα με την περίοδο έχουν χρόνιο χαρακτήρα, καλό θα ήταν να παίρνει κανείς από ένα κουταλάκι του γλυκού, σε άδειο κατά προτίμηση στομάχι, 1 έως 3 φορές την ημέρα, για τρεις εβδομάδες στην σειρά, μετά να σταματήσει για μια εβδομάδα και να το επαναλάβει. Λέω κατά προτίμηση, μιας και δεν έχουμε όλοι το ίδιο ευαίσθητο ή ανθεκτικό στομάχι. Δοκιμάζουμε και βλέπουμε τι μας ταιριάζει. Κάποιος μπορεί να χρειάζεται μια φρυγανιά ή δυό, ή να συνδυάζει το λάδι ρίγανης με το λάδι χαμομηλιού. Ακούμε και παρατηρούμε το σώμα μας.

Η ρίγανη δρα εξισορροπητικά στο νευρικό και το μυϊκό μας σύστημα:

 • σε ρευματικούς πόνους
 • μυϊκό πιάσιμο
 • εκζέματα
 • κυτταρίτιδα

Όταν αισθάνεται κανείς εξαντλημένος ή κουρασμένος, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, μια εντριβή με το λαδάκι θα βοηθήσει να μαζέψει τα κομμάτια του, να ανάψει το εσωτερικό του φως, να βρει την ξεκούραση και την δύναμη που χρειάζεται για να συνεχίσει.

Νέο Έλαιο Ρίγανης Ευ Ζην®
Τονώστε το ανοσοποιητικό σας, εύκολα και υγιεινά!

Η Μαριλένα Μοσχούτη είναι ολιστική θεραπεύτρια (Heilpraktiker). Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε τη θεραπευτική τέχνη στο Βερολίνο. Εργάστηκε στο Βερολίνο και αργότερα και στην Αθήνα. Σήμερα ζει στον Ωρωπό όπου καλλιεργεί τη γη και παράγει. Παράλληλα γράφει ιστορίες και παραμύθια για βότανα και δίνει σεμινάρια βοτανολογίας στην Αθήνα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και το Βερολίνο.

X