MINOLTA DIGITAL CAMERA
Η καλέντουλα είναι ένα από τα πιο ευρέως γνωστά βότανα, με πολλές και διαφορετικές θεραπευτικές χρήσεις. Είναι ένα ετήσιο φυτό που συναντάται συχνά σε κήπους αλλά και σε αγρούς και ανήκει στην οικογένεια των συνθέτων. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά για να θεραπεύσει πληγές, εγκαύματα και εξανθήματα. Το εντυπωσιακό άνθος της είναι ένα παραδοσιακό φάρμακο για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού και την τόνωση του οργανισμού και οι βρώσιμες κεφαλές των λουλουδιών είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικές ουσίες.
Η ονομασία της φαίνεται να προέρχεται από την λατινική λέξη calendis, που ήταν η πρώτη μέρα κάθε μήνα, ή calender, ημερολόγιο, μιας και τα άνθη της ανοίγουν με τον πρωινό ήλιο και κλείνουν με την δύση του. Στην αρχαία Ρώμη το όνομα της ήταν Caltha flaveria lumina, η Κάλθα η λαμπερή, χρυσίζουσα. Η Κάλθα, σύμφωνα με τον μύθο, ήταν μια νεαρή κοπέλα που ερωτεύτηκε τον Απόλλωνα, τον θεό του ήλιου, μα εκείνος την έκαψε με τις πύρινες ακτίνες του. Στην θέση της φύτρωσε μια καλέντουλα που χαίρεται και θρηνεί.
Θεραπευτική
δράση
Η πρώτη, η πιο γνωστή, είναι η επουλωτική θεραπευτική της δράση όπου, αφενός, ενυδατώνει και θρέφει τους συνδετικούς ιστούς, για μια γρήγορη επούλωση των πληγών και αφετέρου, οριοθετεί. Τι εννοώ με αυτό: συχνά, κατά την επούλωση μιας πληγής ή μιας ουλής, είναι σαν το σώμα να ξεχνάει το όριο και να δημιουργούνται χειλώδεις επιφάνειες. Αυτό ακριβώς αποφεύγεται με την χρήση αλοιφής ή λαδιού καλέντουλας.
Η δεύτερη και λιγότερο γνωστή, είναι η θεραπευτική της σχέση με το κυκλοφορικό μας σύστημα. Η αρτηρίες μας κινούνται από το κέντρο – την καρδιά μας- προς την περιφέρεια ενώ, το φλεβικό μας σύστημα, από την περιφέρεια προς το κέντρο. Η καλέντουλα, τόσο σε εσωτερική όσο και σε εξωτερική χρήση, υποστηρίζει το φλεβικό μας σύστημα.
Επουλωτική, αναπλαστική, αντιφλεγμονώδης, αντι-οιδηματική. Αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή, αντιοξειδωτική. Τονώνει το αμυντικό μας σύστημα, το φλεβικό και τα τριχοειδή αγγεία. Βοηθάει στην μείωση της χοληστερίνης υποστηρίζοντας τον μεταβολισμό του λίπους.
Περιέχει:
Καλλυντική Χρήση
Χάρη στα καροτινοειδή και τα φλαβονοειδή που περιέχει σε μεγάλο βαθμό, η καλέντουλα θρέφει τους ιστούς, επιταχύνει την ωρίμανση του κολλαγόνου, δίνει στο δέρμα νεανικότητα και σφριγηλότητα. Είναι το καλύτερο επουλωτικό βοτάνι που έχουμε στα χέρια μας, ιδιαίτερα για γδαρσίματα και επιφανειακές πληγές και για την σωστή ίαση μιας ουλής. Για την σωστή επούλωση μιας βαθιάς ουλής, πχ. μιας χειρουργικής επέμβασης, θα χρειαστούμε και τις νευραναγεννητικές ιδιότητες του σπαθόχορτου.
Τα έλαια βάσης ενδείκνυνται και για τον καθαρισμό του προσώπου με τη μέθοδο του oil cleansing, που δεν διαταράσσει την υδρολιπική ισορροπία της επιδερμίδας. Είναι επίσης απαραίτητα στην αρωματοθεραπεία προκειμένου να αποτελέσουν τον “φορέα” στον οποίο θα προστεθούν τα αιθέρια έλαια.
Αιθέριο
έλαιο
Το αιθέριο έλαιο της, είναι βαρύ και ρητινώδες, έχει μια χαλαρωτική επίδραση τόσο στο μυϊκό σύστημα, όσο και στον ρυθμό της καρδιάς. Η πιο σημαντική του δράση, σε συνεργασία με τα φλαβονοειδή, είναι αντιμυκητιακή και αντιβιοτική: μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τοπικά την αλοιφή ή το λάδι και το αλκοολούχο διάλυμα-βάμμα- πάντα αραιωμένο με νερό. Πολύ αποτελεσματικό και στα ζώα. Σε εσωτερική χρήση, το βάμμα ή/και το λάδι καταπολεμούν:
Τριχομονάδες: είναι παράσιτα (πρωτόζωα) και υπάρχουν δύο είδη, ή Trichomonas tenax που ανήκει στην φυσιολογική χλωρίδα του στόματος, αλλά σε περιπτώσεις φλεγμονής (ουλίτιδας, περιοδοντίτιδας, στοματίτιδας), επιδεινώνει την υπάρχουσα κατάσταση, και η Trichomonasvaginalis, παράσιτο του ουροποιητικού που δεν ανήκει στην φυσιολογική χλωρίδα και δημιουργεί κυρίως, κολπίτιδες. Η καλέντουλα είναι απαραίτητη για την υγεία της στοματικής κοιλότητας και εξαιρετικά αποτελεσματική για τις κολπίτιδες. Κάνουμε πλύσεις με αραιωμένο βάμμα και επαλείψεις με λάδι.
Staphylococcusaureus: βακτήριο που δημιουργεί ακμή, πυώδη σπυριά, καλόγηρους. Πλύσεις με αραιωμένο βάμμα, αλοιφή ή λάδι.
Pseudomonasaeruginosa: βακτήριο που συναντάται συχνά σε ωτίτιδες. Στάζουμε μέσα στο αυτί, μία-δύο σταγόνες χλιαρό λάδι.
Escherichiacoli: βακτήριο που δημιουργεί συχνά ουρολοιμώξεις. Εσωτερική χρήση και πλύσεις με το αφέψημα ή/και το αραιωμένο βάμμα.
Ο συνδυασμός αυτών των τεσσάρων, χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε τα αιθέρια έλαια, κάνει την καλέντουλα, του κήπου μας ή του αγρού, την ειδικό στην επούλωση! Η καλέντουλα αυξάνει την ταχύτητα παραγωγής συνδετικών ιστών, ωρίμανσης του κολλαγόνου, βοηθάει στην διατήρηση της υγρασίας μέσα και γύρω από τα κύτταρα, μειώνει το οίδημα, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, σταθεροποιεί τα τριχοειδή αγγεία βελτιώνοντας την τοπική κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου.
Πληγές, ουλές, επιμολύνσεις πληγών, εκζέματα, ραγάδες, γδαρσίματα, περιοδοντίτιδα, φλεβίτιδα και κιρσοί.
Επάλειψη με αλοιφή ή λάδι. Για την καταπολέμηση της περιοδοντίτιδας κάνουμε και πλύσεις με αραιωμένο βάμμα ή λάδι.
Το λάδι, μπορούμε να το χρησιμοποιούμε καθημερινά πχ. μετά το ντους, ιδιαίτερα αν εκθέτουμε το σώμα μας συχνά στον ήλιο, διότι δρα προστατευτικά και παράλληλα εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα πριν αυτά αναπτυχθούν.
Λόγω της περιεκτικότητάς της σε φυτοστερόλες και πικρές ουσίες, υποστηρίζει τον σωστό μεταβολισμό του λίπους, μειώνοντας την χοληστερίνη και τους κινδύνους της αρτηριοσκλήρυνσης. Δρα θεραπευτικά στον προστάτη και εξισορροπητικά στον γυναικείο κύκλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χρήση της είναι βεβαίως μόνον εσωτερική, ως έγχυμα ή/και ως βάμμα.
Η Μαριλένα Μοσχούτη είναι ολιστική θεραπεύτρια (Heilpraktiker). Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε τη θεραπευτική τέχνη στο Βερολίνο. Εργάστηκε στο Βερολίνο και αργότερα και στην Αθήνα. Σήμερα ζει στον Ωρωπό όπου καλλιεργεί τη γη και παράγει. Παράλληλα γράφει ιστορίες και παραμύθια για βότανα και δίνει σεμινάρια βοτανολογίας στην Αθήνα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και το Βερολίνο.